Ιστολόγια

Η Αποφρακτική Υπνική Άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκινητιστικού ατυχήματος.

Η αθεράπευτη αποφρακτική υπνική άπνοια συνδέεται με αυξημένο ποσοστό κινδύνου για παρ’ ολίγον ατυχήματα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, με αυξημένο επιπλέον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος σε άνδρες με υπνηλία.

Ο κίνδυνος αυτός είναι υψηλότερος σε ασθενείς με μεγάλη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρή είναι η άπνοια ύπνου τους. 

Παχυσαρκία και σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου (ΣΑΑΥ)

Αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου, η παχυσαρκία είναι επιβαρυντικός παράγοντας για την υπνική άπνοια, ενώ όσο αυξάνει η ηλικία τόσο αυξάνει και η επίπτωση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η ανατομία του προσωπικού κρανίου, η χρήση κατασταλτικών ουσιών (όπως αλκοόλ, ηρεμιστικά, υπνωτικά),η γονιδιακή προδιάθεση, ο υποθυρεοειδισμός, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών .
Αρκετά συχνά ο ασθενής είναι παχύσαρκος και παρουσιάζει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας .

Πότε είναι επικίνδυνο το ροχαλητό;

Ροχαλητό είναι η παραγωγή αναπνευστικού θορύβου κατά τον ύπνο. To ροχαλητό είναι επικίνδυνο όταν συνοδεύεται από διακοπή της αναπνοής. Τα ενδοστοματικά προθέματα είναι κατά κανόνα πολύ ανεκτά από τους ασθενείς και έχουν θεαματικά αποτελέσματα στο ροχαλητό.

Mήπως έχετε υπνική άπνοια;

Η άπνοια στον ύπνο είναι σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή διαταραχή της αναπνοής.

Ποιοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν;

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα σας κάνουν να ανησυχήσετε;

Διαβάστε αναλυτικά.

Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη «εγκυμονεί» κινδύνους

Η υπνική άπνοια έχει συνδεθεί επιστημονικά με επιπλοκές στον τοκετό όπως η προεκλαμψία, με μειωμένη σωματική ανάπτυξη του βρέφους, με τon πρόωρo τοκετό και με τον διαβήτη κύησης. Η παχυσαρκία αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητηες για όλα τα παραπάνω.

Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια στα παιδιά

Το 10% των παιδιών, με την ίδια συχνότητα στα δύο φύλα, εμφανίζει ροχαλητό, όμως μόνο το 3% αναπτύσσει υπνική άπνοια. Πρέπει να υποψιαζόμαστε τη διάγνωση κυρίως στην προσχολική και σχολική ηλικία σε παιδιά από 2 έως 8 ετών. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε ενδοστοματικά προθέματα για τη θεραπεία της άπνοιας και τον έλεγχο του ροχαλητού στα παιδιά.

                       

Ο βρυγμός στην παιδική ηλικία

Βρυγμός είναι το μη φυσιολογικό σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά κάποιες φορές  και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι μια παραλειτουργική έξη  και συχνά συνδέεται με διαταραχές του ύπνου. Η σχέση του βρυγμού με το άγχος και τις διαταραχές ύπνου είναι αμφίδρομη.

Περίπου 10% έως 30% των παιδιών μικρής ηλικίας σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους. Από τα παιδιά που εμφανίζουν βρυγμό μεταξύ 3 και 10 ετών, το 60-70%  θα τον σταματήσουν ως την ηλικία των 13 ετών. Κάποια όμως θα συνεχίσουν.

Τι είναι η άπνοια ύπνου και ποιές οι μορφές της

Το σύνδρομο αποφρακτικής  άπνοιας στον ύπνο, είναι μία  πάθηση κατά την οποία παρεμποδίζεται η ροή του αέρα προς τους πνεύμονες λόγω απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια πλήρους ή μερικής απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου, που οδηγούν σε διακοπή (άπνοια) ή σημαντική ελάττωση (υπόπνοια) της ροής του αναπνεόμενου αέρα. Τα επεισόδια αυτά μπορεί να επαναλαμβάνονται περισσότερο από 10 φορές την ώρα . Η συχνότερη μορφή υπνικής άπνοιας είναι η αποφρακτική. Αυτή συμβαίνει συχνά σε ασθενείς στους οποίους η ρίζα της γλώσσας αποφράσει την αεροφόρο οδό κατά την διάρκεια του ύπνου. Συνήθως οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν και ροχαλητό, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι όποιος ροχαλίζει έχει και υπνική άπνοια.