Ο βρυγμός στην παιδική ηλικία

Ο βρυγμός στην παιδική ηλικία-  όταν το παιδί τρίζει τα δόντιά του

Βρυγμός είναι το μη φυσιολογικό σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά κάποιες φορές  και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι μια παραλειτουργική έξη  και συχνά συνδέεται με διαταραχές του ύπνου. Η σχέση του βρυγμού με το άγχος και τις διαταραχές ύπνου είναι αμφίδρομη.

Περίπου 10% έως 30% των παιδιών μικρής ηλικίας σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους. Από τα παιδιά που εμφανίζουν βρυγμό μεταξύ 3 και 10 ετών, το 60-70%  θα τον σταματήσουν ως την ηλικία των 13 ετών. Κάποια όμως θα συνεχίσουν.

Δε γνωρίζουμε γιατί τα παιδιά την νύχτα που κοιμούνται τρίζουν τα δόντια τους. Γνωρίζουμε όμως μερικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν βρυγμό στα παιδιά. 

  1. Πόνος, είτε στα δόντια, είτε από την ανατολή των δοντιών.
  2. Πόνος σε άλλη περιοχή του κεφαλιού ή και ωτίτιδες.
  3. Το άγχος. Διαγώνισμα στο σχολείο ή και κάποια διαφωνία με φίλους ή με τους γονείς, μπορεί να οδηγήσουν σε επεισόδια βρυγμού.
  4. Υπερκινητικά παιδιά.
  5. Στα παιδιά ο βρυγμός μπορεί να συνοδεύεται από θηλασμό του αντίχειρα, δάγκωμα των νυχιών ή της εσωτερικής επιφάνειας των παρειών (από τα μάγουλα). Η τοποθέτηση αντικειμένων όπως το στυλό ή το μολύβι κατά τη διάρκεια της ημέρας  και το δάγκωμά τους ενισχύει την προδιάθεση για την εκδήλωση του βρυγμού.

Συχνά οι γονείς ανησυχούν λόγω του ήχου που παράγεται κατά το τρίξιμο των δοντιών, που πολλές φορές είναι αρκετά δυνατός. Στις  περισσότερες όμως περιπτώσεις δεν απαιτείται κάποια οδοντιατρική παρέμβαση στην προσχολική ηλικία και απλά παρακολουθούμε το φαινόμενο. Σε αυτές τις ηλικίες θα πρέπει να αξιολογηθεί εάν συνυπάρχουν κεφαλαλγίες, έλλειψη ικανότητας συγκέντρωσης, ροχαλητό, υπνοβασία και άλλα προβλήματα ύπνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα. Ωστόσο, όταν συνυπάρχουν  ημερήσια συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, κόπωση και  υπνηλία  αλλά και άλλες διαταραχές του ύπνου και της αναπνοής, πρέπει να αξιολογείται από ένα ειδικό.

Ωστόσο, στα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να είναι χρήσιμη η παρέμβαση και βοήθεια από τον οδοντίατρο, μια και μπορεί να παρουσιάσουν :

  1.  Στοματοπροσωπικό πόνo
  2.  Απώλεια οδοντικών ιστών
  3. Πόνο στην περιοχή των κροταφογναθικών αρθρώσεων