Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη «εγκυμονεί» κινδύνους

Πάνω από πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στο νοσοκομείο έχουν οι έγκυες γυναίκες που πάσχουν από υπνική άπνοια σε σύγκριση με εκείνες που είναι υγιείς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (2014) στο έγκυρο περιοδικό Sleep του πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα των ΗΠΑ.

Η υπνική άπνοια έχει συνδεθεί επιστημονικά με επιπλοκές στον τοκετό όπως η προεκλαμψία, με μειωμένη σωματική ανάπτυξη του βρέφους, με την πρόωρη γέννα και με τον διαβήτη κύησης. Η παχυσαρκία αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητηες για όλα τα παραπάνω.

Η συγκεκριμένη όμως έρευνα είναι η πρώτη που παρουσιάζει σαφή σχέση μεταξύ της υπνικής άπνοιας και της πιθανότητας θανάτου κατά τον τοκετό.

55 εκατομμυρία γεννήσεις σε νοσοκομεία των ΗΠΑ την περίοδο 1998-2009 ήταν το εντυπωσιακό δείγμα που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα. Εντόπισαν τις περιπτώσει που οι έγκυες έπασχαν από υπνική άπνοια και εξέτασαν τη σχέσεις μεταξύ αυτής και των επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

Τα αποτελέσματα επιγραμματικά είναι τα παρακάτω:

-Οι γυναίκες με υπνική άπνοια κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές ιατρικές παθήσεις και επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

-Οι ισχυρότερες συσχετίσεις της άπνοιας ήταν με τη μυοκαρδιοπάθεια, την καρδιακή ανεπάρκεια και το πνευμονικό οίδημα.

-Στις επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, η υπνική άπνοια συνδυάζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εκλαμψίας και της προεκλαμψίας, καθώς και διαβήτη κύησης και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

-Ακόμη και αφότου λήφθηκαν υπόψιν όλοι οι άλλοι παράγοντες όπως καρδιαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις, οι γυναίκες με υπνική άπνοια είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν την έξοδο από το νοσοκομείο από εκείνες που δεν είχαν υπνική άπνοια.

-Η παχυσαρκία αποδείχτηκε πως επιδεινώνει τις επιδράσεις των κινδύνων της καρδιαγγειακής νόσου σε έγκυες γυναίκες με υπνική άπνοια.

Δύο ακόμη μεγάλες και καλοσχεδιασμένες έρευνες, πάλι στο Sleep (2009 και 2013), σχετικά με τον τρόπο που κοιμούνται οι έγκυες, έδειξε:

-Το ροχαλητό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τουλάχιστον ενδεικτικό του μελλοντικού βάρους του μωρού καθώς και κάποιων αναπνευστικών προβλημάτων που μπορεί να παρουσιάσει.

-Ο κίνδυνος προεκλαμψίας αφορά τόσο στις γυναίκες που ροχάλιζαν και πριν την εγκυμοσύνη, όσο και σε αυτές που αρχίζουν να ροχαλίζουν κατά την εγκυμοσύνη.

-Οι έγκυες που ροχαλίζουν έχουν πολύ πιο αυξημένες πιθανότητες (κατά 14,3%) να αποκτήσουν διαβήτη κύησης.

Συνεπώς το το ροχαλητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πραγματικά «εγκυμονεί» κινδύνους!