Η Αποφρακτική Υπνική Άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκινητιστικού ατυχήματος.

H υπνηλία, είτε τα αίτιά της είναι περιστασιακά ( π.χ ξενύχτι, πολλές ώρες εργασίας), είτε παθολογικά (λήψη φαρμάκων, διαταραχές ύπνου), μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Κινδυνεύουν να εμπλακούν σε ατύχημα και οι ίδιοι που οδηγούν, καθώς επίσης οι συνεπιβάτες τους και δυστυχώς και άλλα οχήματα και επιβάτες.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν συσχετισμό της υπνικής άπνοιας και των τροχαίων ατυχημάτων. Μια μεγάλη μελέτη Ward του Centre for Genetic Origins of Health and Disease at the University of Western Australia, παρατήρησε συσχετισμό τροχαίων ατυχημάτων και ατόμων με αποφρακτική υπνική άπνοια και διαπίστωσε ότι τα τροχαία ατυχήματα και τα «παρ’ ολίγον ατυχήματα», είχαν περισσότερες πιθανότητες να συμβούν στα άτομα με αθεράπευτη αποφρακτική υπνική άπνοια. Οι άνδρες κυρίως που είχαν εμπλακεί σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή είχαν ένα παρ’ ολίγον ατύχημα, ανέφεραν μεγάλη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο σταματά να αναπνέει περιοδικά ή αναπνέει μειωμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου του, με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της ημέρας να έχει διάφορα συμπτώματα όπως υπνηλία, εκνευρισμό,  μειωμένη απόδοση στην εργασία κ.α.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια από 2.673 συμμετέχοντες, οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι για προβλήματα αναπνοής στον ύπνο, σε ένα νοσοκομείο με βάση την κλινική μελέτη ύπνου. Οι ερωτήσεις ήταν σχετικές με την ηλικία, το φύλο των συμμετεχόντων, τα χρόνια οδήγησης, τον αριθμό των φορών που έχουν εμπλακεί σε ένα τρακάρισμα αυτοκινήτων, τον αριθμό των «παρ’ ολίγον  τρακάρισμα», την υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, όπως επίσης και σχετικές με την ποσότητα της καφεΐνης και του αλκοόλ που έπιναν.

 Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μελέτη ύπνου για να διαπιστωθεί εάν είχαν μια διαταραχή του ύπνου και ποια είναι η σοβαρότητά της.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των τρακαρισμάτων, μεταξύ των ασθενών με αθεράπευτη αποφρακτική υπνική άπνοια, ήταν περίπου 6 ατυχήματα ανά 100 άτομα ανά έτος.

Το μέσο ποσοστό τρακαρίσματος στο γενικό πληθυσμό είναι 2 ατυχήματα ανά 100 άτομα ανά έτος.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι άνδρες με υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας  είχαν περίπου 4,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούν σε ένα «παρ’ ολίγον» ατύχημα κατά την οδήγηση, από ό, τι οι άνδρες που είχαν κανονική εγρήγορση κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι άνδρες με ημερήσια υπνηλία είχαν επίσης 1,3 περισσότερες φορές πιθανότητα να εμπλακούν σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, απ’ ότι οι υπόλοιποι.

Όσο αφορά στις γυναίκες, δεν υπάρχει ακριβής συσχετισμός. 

Η αθεράπευτη αποφρακτική υπνική άπνοια συνδέεται με αυξημένο ποσοστό κινδύνου για παρ’ ολίγον ατυχήματα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, με αυξημένο επί πλέον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος σε άνδρες με υπνηλία.

Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος αυτός ήταν υψηλότερος σε ασθενείς με μεγάλη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρή είναι η άπνοια ύπνου τους. 

Η τυπική αντιμετώπιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας γίνεται με την συσκευή CPAP. Εναλλακτικά σήμερα υπάρχει η δυνατότητα με την εξατομικευμένη κατασκευή ενός ενδοστοματικού νάρθηκα, να αλλάζει η θέση της γνάθου και των μαλακών μορίων ώστε να ελευθερώνεται ο αεραγωγός και να αναπνέει καλύτερα και χωρίς άλλη βοήθεια ο ασθενής.