Πότε είναι επικίνδυνο το ροχαλητό;

Τι είναι ροχαλητό;

Ροχαλητό είναι η παραγωγή αναπνευστικού θορύβου κατά τον ύπνο.
Το ροχαλητό δημιουργείται από τη χαλάρωση του μυικού τόνου που προκαλείται κατά τον ύπνο, με αποτέλεσμα ο αέρας που διέρχεται μέσα από τα φαρυγγικά τοιχώματα, να προκαλεί το χαρακτηριστικό θόρυβο του ροχαλητού. Η ύπαρξη ροχαλητού δε σημαίνει υποχρεωτικά κάποια διαταραχή.

Με ποια χαρακτηριστικά διακρίνουμε ένα απλό ροχαλητό από το παθολογικό ροχαλητό με ή χωρίς άπνοια κατά τον ύπνο;

  • Το παθολογικό ροχαλητό μπορεί να είναι συνεχές, ή κατά διαστήματα με μεγάλη χρονική διάρκεια.
  • Είναι δυνατό και ενοχλητικό για τους άλλους
  • Ο ήχος του είναι θορυβώδης και με διακοπές
  • Εμφανίζεται σε πολλές στάσεις του ύπνου και όχι στην  ύπτια θέση
  • Το παθολογικό ροχαλητό προκαλεί καταστροφή του φυσιολογικού ύπνου

Πότε είναι επικίνδυνο το ροχαλητό;

To ροχαλητό είναι επικίνδυνο όταν συνοδεύεται από διακοπή της αναπνοής. Συνήθως τα επεισόδια της άπνοιας (διακοπή της αναπνοής άνω των 10΄΄), τις πρώτες φορές που παρουσιάζονται, μπορεί να γίνουν αντιληπτά από τον ίδιο τον πάσχοντα, ο οποίος ξυπνάει πανικόβλητος επειδή αισθάνεται ότι «κάποιος» του έχει κλείσει το στόμα και δεν μπορεί να αναπνεύσει. Καθώς, όμως, ο χρόνος περνά, ο πάσχων συνηθίζει την κατάσταση και συνήθως αυτός που αντιλαμβάνεται την παρατεταμένη και ανησυχητική διακοπή της αναπνοής του είναι ο σύντροφός του. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η διακοπή της αναπνοής μπορεί να ξεπεράσει και τα 2 λεπτά.

Έχει παρατηρηθεί ότι η άπνοια είναι συχνότερη σε άνδρες 35-60 χρονών με αυξημένο σωματικό βάρος, οι οποίοι επιπλέον συνήθως καπνίζουν.  Επίσης, είναι πιθανό να έχουν πιο κοντό και χοντρό λαιμό από τους υπόλοιπους. Όλα τα παραπάνω γνωρίσματα ενδέχεται να συνυπάρχουν σε κάποιον με συμπτώματα άπνοιας, αλλά μπορεί να παρουσιάζονται και μεμονωμένα. Πάντως το πιο συχνό  κοινό χαρακτηριστικό των ασθενών με άπνοια είναι το πάχος και η αυξημένη περίμετρος του λαιμού.

Θεραπεία με ενδοστοματικό πρόθεμα

Τα ενδοστοματικά προθέματα είναι κατά κανόνα πολύ ανεκτά από τους ασθενείς και έχουν θεαματικά αποτελέσματα στο ροχαλητό.